Sağlık Olsun

Sağlıklı Diye Tüketiyoruz Ama Fazlası Öldürüyor

02.05.2021
1.700
Sağlıklı Diye Tüketiyoruz Ama Fazlası Öldürüyor

Doğru şekilde ve miktarda yenmediğinde sizin için ölümcül olabilecek yiyeceklerden birkaçını derledik. “Kararında her şey güzel” demediler boşuna. Bazı yiyeceklerin çok fazlası gerçekten zararlıdır. Ancak zarar dediğimizde kilo almaktan veya sağlığa uzun vadede olası zararlardan bahsetmiyoruz. Bahsedilen yiyecekler çok tüketildiğinde veya uygun şekilde hazırlanmadığında yiyenin ani ölümüne neden olabilir. Doğru şekilde ve miktarda yenmediğinde sizin için ölümcül olabilecek yiyeceklerden birkaçını derledik.

Raviant

Ravent veya shin olarak bilinen meyvenin sapları tek başına veya birçok meyve tatlısında tüketilir. Ancak bu bitkinin yaprakları güçlü bir zehir taşır. Yaprakları yemek solunum sıkıntısı, nöbetler, böbrek yetmezliği ve bazı durumlarda onu yiyen insanlarda ölüme neden olabilir. Bu nedenle sadece saplar tüketilmelidir.

Badem

Bilim adamları tarafından dünyanın en besleyici yiyeceği ilan edilen badem, aynı zamanda çok tehlikeli bir zehir kaynağıdır. Özellikle çiğ acı badem, siyanürle dolu bir besindir. Bu zehrin etkinliğinin ortadan kalkması için acı badem belli bir dereceye kadar ısıtılmalıdır. Bunu ev fırınlarınızda yapamayabilirsiniz. Çiğ acı badem yediğinizde aldığınız siyanür miktarı hakkında çok fazla endişelenmeyin. CDC’ye göre zehirlenmek için 1150 badem yemelisiniz.

Kiraz

Kiraz yediğinizde tohumları ağzınızda çok uzun süre tutmamaya çalışın çünkü kiraz çekirdeği hidrojen siyanür adı verilen toksik bir bileşik içerir. Ancak bu sizi çok fazla endişelendirmemelidir. Çünkü kirazlardan zehirlenmek için gerçekten çok fazla kiraz yemelisiniz. Yaklaşık 75 kilogramlık bir yetişkinin günde 703 miligrama kadar hidrojen siyanür tüketmesi normaldir. Bu yüzlerce kiraz tohumu demektir. Peki kayısıyı yedikten sonra çekirdeğini kırdıktan sonra çıkan badem gibi fındığı yemeyi kim sevmez? Ne yazık ki şeftali, kayısı ve elma gibi meyvelerin tohumları, siyanür üreten amigdalin adlı bir bileşik içerir. Bu fasulyeleri çok fazla tüketirseniz, baş dönmesi ve kusma, yüksek tansiyon, böbrek yetmezliği, koma ve hatta ölüm gibi korkunç sonuçlar yaşayabilirsiniz.

OKU  Patates Kabuğunun Faydaları

Çikolata

Bir oturuşta ne kadar çikolata yiyebilirsin? Ne kadar yerseniz yiyin, 10 kilogramı geçmemeye çalışın. Çünkü 10 kilodan fazla çikolata yemek zehirlenme ve ölümle sonuçlanabilir. Zehirlenmeden bahsetmişken, küçük miktarlarda çikolata bile kediler ve köpekler için çok zararlıdır. Bu nedenle küçük dostlarınızı çikolatadan uzak tutun.

Meksika Fasulyesi

Türkiye’de Meksika fasulyesi olarak da bilinen barbunya fasulyesi asla çiğ olarak tüketilmemelidir. Çünkü çiğ barbunya fasulyesi, fitohemagglutnin adı verilen toksik bir madde içerir. Bu madde kusmaya ve baş ağrısına neden olur. Ancak çekirdekler doğru pişirildiğinde bu madde kaybolur.

Domates

Kimse sağlık deposu domatesinin zehirli olabileceğini düşünmez. Ancak biyolojik olarak meyve sınıfına giren domatesin yeşil yapraklarında ve saplarında solanin adı verilen bir toksin bulunmaktadır. Bu toksin mide bulantısı, karın ağrısı ve anksiyeteye neden olur. Aynı zehirli madde filizlenmeye başlayan ve yeşeren patateslerde de oluşur. Bu nedenle patateslerin filizlenmesinden ve yeşillendirilmesinden uzak durmak gerekir. Henüz olgunlaşmadıkları için yeşil olan patateslerin benzer etkiler yaratıp yaratmayacağı uzun süredir tartışılan bir konudur.

Mantar

Zehirli besinler denilince akla gelen ilk şey elbette mantardır. Dünyada yüzlerce mantar türü vardır ve bazıları tamamen güvenli ve sağlıklı tüketilirken, diğerleri kısa sürede yiyeni zehirleyip öldürme gücüne sahiptir. Aslında ülkemizde köy boğmacası olarak bilinen bir mantar türü, Türkiye’de ve dünyada mantar zehirlenmesinden kaynaklanan ölümlerin yüzde 90-95’inden sorumludur.

Sosis

Yemekteki malzemeler nedeniyle çok fazla sosis sağlıksız olabilir, ancak sosislerin çok sayıda insan için ölüm nedeni olduğunu öğrenince şaşıracaksınız. Özellikle üç yaşın altındaki çocuklarda boğulma kaynaklı bir numaralı ölüm nedeni sosis oldu. Bu verilerin kaynağı Johns Hopkins Tıp Okuludur, bu nedenle sosis yerken uzun süre çiğnemek faydalıdır.

OKU  Böbrek Kanseri Nedir?

Filizler

Sağlıklı beslenme için bol miktarda tüketilen çiğ filizler, özellikle yonca filizleri bakterilerin üremesi için çok uygun bir ortam sunar. Son 20 yılda, bu tür filizlerin tüketilmesinden dolayı 30 farklı hastalık salgını tespit edilmiştir. Ham filizler tarafından taşınan bakteriler arasında Salmonella ve E. Coli gibi potansiyel olarak tehlikeli türler vardır.

Duria

“Dünyanın en kötü kokulu meyvesi” olarak bilinen durian, bu öldürücü gıdalardan biridir. Nitekim durianın en çok tüketildiği ülkelerden Endonezya’da da böyle bir olay yaşandı. Yüksek tansiyona sahip olduğu bildirilen bir kişi, 500 gramdan fazla durian tükettikten sonra, kan basıncındaki artış arterlerinde bir yırtılmaya neden olduğu için öldü. Çok fazla durian tüketimi nedeniyle ölen birçok insan örneği var.

Ejderha nefesi

Dünyanın en acı biberi olarak bilinen Ejderhanın Nefesi, aynı zamanda öldürücü gıdalardan biridir. Hiç kimse bu biberi yemeyi denemedi, ancak uzmanlar, Dragon’s Breath’in içindeki kapsaisin miktarının kişinin hava yolunu tıkayıp anafilaktik şoka neden olabileceğini söylüyor. Acı biberleri ölçmek için kullanılan Scoville ölçeğinde 2,48 milyon puanla Dragon’s Breath, en acı biberlerden biri olan jalapeno’dan 300 kat daha sıcak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.