Sağlık Olsun

Gün İçinde Sıkça Yaptığımız 9 Hijyen Hatası

23.03.2020
2.894
Gün İçinde Sıkça Yaptığımız 9 Hijyen Hatası

Yaşam alanlarının yanı sıra kalabalık mekanlarda hijyen kurallarına uyulmadığı bilinmektedir. Bu nedenle gün içinde sıklıkla yapılan bazı hijyenik hataların hızla durdurulması gerekmektedir. Şimdi kesinlikle bilmeniz gerekenleri listelemeye başlıyoruz.

Sifona Elle Basmak
Çıplak Elle Sifona Basmak

Çıplak Elle Sifona Basmak

Klozet kullanımının yaygın olduğu ülkemizde sifonu çıplak elle basmanın yanlış olduğu bilinmelidir. Özellikle parmak uçlarınızla sifonu çektiğinizde çok sayıda mikrop bulaşması mümkündür. Sonuç olarak, sifonu çekerken bir peçete kullanabilir veya parmak ekleminizi kullanabilirsiniz.

Yastık Yatak Kılıfı

Sürekli Aynı Yastık Kılıfını Kullanmak

Yastık kılıfları da mikroplar için bir yuva haline gelebilir. Yüzünüzle temas ettiğiniz kirli yastık kılıflarının cilt hastalıklarına da davetiye çıkardığı bilinmelidir. Üst solunum yollarını tahriş eden yastık kılıfları sık sık değiştirilmelidir.

El Yıkamak

Tuvaletten Önce ve Sonra Elleri Yıkamamak

Çoğu insan tuvaleti kullandıktan sonra genellikle ellerini yıkar. Ancak virüs ve mikropların yayılma ortamı olarak bilinen tuvaletlerin steril olması önemlidir. Ayrıca tuvaleti kullandıktan hemen sonra ellerinizi yıkarsanız genital bölgeye bulaşacak mikropların önüne geçebilirsiniz. Çıkarken de aynı durumun tekrarlanması gerektiğini unutmayın.

Sık Banyo Yapmak

Sık Sık Duş Almak

Aslında, ilk bakışta sık sık duş almanın mantıklı olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak uzmanlar, her gün duş almanın cildi çatlatıp kurutabileceğini belirtiyor. Bu, mikropların vücuda kolayca girmesine neden olur.

Ortak Havlu Kullanmak

Kişisel Eşyaları Paylaşmak

Mikroplar ve virüsler, ortak kullanım öğeleriyle de bulaşabilir. Tırnak makası, havlu ve benzeri eşyaların bir arada kullanılmaması aile sağlığı açısından önemlidir.

Hapşırırken ve Öksürürken Ağzı Kapatmak

Hapşırırken ve Öksürürken Ağzınızı Kapatmamak

Öksürdüğümüzde veya hapşırdığımızda ağzımızı kapatmayı öğrendiğimiz bir gerçektir. Ancak virüsler genellikle hava yoluyla bulaştığından, bu gibi durumlarda ağzı tek kullanımlık bir peçete ile kapatmak gerekir.

Diş Fırçası
Aynı Diş Fırçasını 3 Aydan Fazla Kullanmak

Aynı Diş Fırçasını 3 Aydan Fazla Kullanmak

Diş fırçalarının belirli bir ömrü vardır. Diş fırçaları ortalama 3 ayda bir değiştirilmelidir. Banyodaki diş fırçasını tuvaletten uzak tutmak da önemlidir.

OKU  Çinko eksikliğinde Belirtileri Çinko Eksikliğinde Görülen 8 Hastalık
Ter Silmek
Ter Silmek için El ya da Eşya Kullanmak

Ter Silmek için El ya da Eşya Kullanmak

Terleme sırasında vücuttan çok sayıda bakteri ve mikrop çıkar. Elinizle veya bir nesneyle terinizi sildiğinizde doğal olarak bakteri yayabilirsiniz. Bu nedenle küçük bir havlu veya peçete kullanmak sağlığınız için önemlidir.

Toplu Taşıma
Toplu Taşıma Araçlarından İndikten Sonra Elleri Yıkamamak

Toplu Taşıma Araçlarından Çıktıktan Sonra El Yıkamama

Milyonlarca insan her gün toplu taşıma kullanıyor. Bu, virüslerin ve mikropların gerçekte ne kadar kolay dolaşabildiğini gösterir. Bu yüzden otobüsten, taksiden veya minibüsten iner inmez elleriniz en az 20 saniye sabunla yıkanmalıdır. Alternatif olarak sadece toplu taşıma araçlarında maske takmanın sağlıklı olduğu unutulmamalıdır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.