Sağlık Olsun

Guatr Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?

31.12.2020
5.247
Guatr Neden Olur? Belirtileri Nelerdir?

Guatr, bir tür tiroid bezi hastalığıdır. Tek tip olmadığı için tedavi yöntemi tek şekilde yapılmamaktadır. Öncelikle guatrın tipi belirlenir ve uygun bir tedavi yöntemi kullanılır. “Guatrın sebebi nedir? Guatrın belirtileri nelerdir? “Bu tür soruların cevaplarına daha detaylı bakalım.

Guatr nedir?

Boynun önündeki Adem elmasının hemen altında tiroid bezi bulunur. Bir kelebeğe benzeyen tiroid bezi bazı durumlarda anormal şekilde büyür. Tiroid bezinin anormal büyümesine guatr hastalığı denir. Çoğu zaman tiroid, insanlar arasında bir hastalık olarak bilinse de aslında hayati bir bezdir.

Guatr hastalığı kadınlarda erkeklerden daha yaygındır. 5 guatr hastasından ortalama 4’ü kadın iken sadece 1’i erkektir. Kadınlarda görülme sıklığının neden daha yüksek olduğu tıbbi olarak açıklanmamaktadır.

Tiroid bezleri hayati önem taşıyan T3 ve T4 hormonlarını üretir. Olası bir tiroid bezi bozukluğunda bu hormonların üretimi duraksar ve vücutta çeşitli sorunlara neden olur. T3 ve T4 hormonlarının görevi genellikle metabolik aktiviteleri düzenlemek olduğu için guatr semptomları genellikle bu yönde görülür. T3’ün aksine T4 hormonu, yapısında iyot atomları içerir. T3 ve T4 hormon seviyelerinin kontrol edilmesine guatr testi denir. Bu test sayesinde guatrın ön tanısı kolaylıkla yapılır.

Guatrın sebebi nedir?

Guatr hastalığının birçok nedeni vardır. Bunlar arasında iyot eksikliği en çok bilinenidir. Tiroid bezinin T4 hormonu üretebilmesi için vücutta yeteri kadar iyot atomunun bulunması gerekir. Vücutta yeteri kadar iyot atomunun olmadığı durumlarda tiroid bezi daha çok çalışır ve T4 hormonu üretmek için büyümeye başlar. İyotun denizden uzak bölgelere ulaşması zor olacağından bu bölgelerde guatr hastalığı daha sık görülmektedir. Guatr hastalığının diğer bilinmeyen nedenleri şunlardır:

Graves hastalığı: Graves hastalığı olan kişilerin bağışıklık sistemi zayıftır. Bozulmuş bağışıklık sistemi, tiroid bezini yabancı cisim olarak algılayarak saldırmaya başlar. Bu atak sonucunda tiroid bezi normalden çok daha fazla üretir, vücuttaki iyot atomlarını tüketir ve normalden daha fazla şişmeye başlar. Bu guatr hastalığına neden olur.

Hashimoto hastalığı: Graves hastalığına benzer şekilde Hashimoto hastalığı bir tür bağışıklık sistemi hastalığıdır. Bağışıklık sisteminin bozulmasıyla birlikte hipofiz bezine ve beynin tiroid bezine sürekli uyarılar gönderilir. Uyarılmış hipofiz bezi ayrıca tiroid bezini uyarır ve T3-T4 hormonlarının sürekli üretimini sağlar. Sürekli çalışan tiroid bezi yorulur ve şişmeye başlar.

OKU  Tırnaklarınız bu hastalıkların habercisi

Çoklu nodüler tiroid: Kelebek şeklindeki tiroid bezinin her iki kanadında şişlik oluşur. Bu şişlikler zamanla büyür ve guatr hastalığına neden olur.

Tek nodüler tiroid: Çoklu nodüler guatrın aksine, bu tiroid hastalığı tiroidin bir tarafında şişmeye neden olur. Bu şişlik büyümeye devam ederek guatr hastalığına neden olur.

Tiroid kanseri: Nodüler tiroidde olduğu gibi, tiroid kanserinde de tiroid bezindeki bazı hücreler kontrolsüz bir şekilde bölünerek tiroidin aşırı büyümesine neden olur.

Gebelik: Vücudun hemen hemen tüm işlevlerinde değişikliğe neden olan gebelikte tiroid bezi de etkilenir. Hamilelik sırasında salgılanan bazı hormonlar tiroid bezinde kontrolsüz salgılara neden olur. Yorgun tiroid bezi şişer ve guatr hastalığı ortaya çıkar.

Tiroid iltihabı: Bazı viral enfeksiyonlar sonucu tiroid bezinde iltihaplanma meydana gelir. Enflamasyon nedeniyle boynun ön kısmı şişmiş görünür. Bazı durumlarda iltihaplanma guatr hastalığına dönüşebilir veya sadece enfeksiyon olarak devam edebilir.

Guatrın belirtileri nelerdir?

Guatr çok nadir de olsa semptomsuz seyredebilir. Hiçbir belirti göstermeyen guatrlar çok tehlikelidir. Masum bir hastalık olmasına rağmen erken müdahale edilmezse sonuçları çok ciddi olabilir. Guatr hastalığı belirtileri genel olarak şu şekildedir:

  • El ile kolaylıkla fark edilebilen boynun ön tarafında şişlik
  • Kuru öksürük
  • Nefes almada güçlük
  • Yutma güçlüğü
  • Boğulma hissi (gece uyanmak için yeterli)
  • Ses kısıklığı
  • Guatr hastalığında tiroid bezi çok fazla çalıştığı için bu belirtilerin yanında; Kusma, baş ağrısı, ishal, titreme ve saldırganlık da görülebilir.

Guatr nasıl tedavi edilir?

Guatr hastalığını tedavi etmek için öncelikle hastalığın altında yatan neden araştırılmalıdır. Tedavi yöntemi de hastalığın altında yatan nedene göre değişir.

İlaç tedavisi, cerrahi tedavi ve atom tedavisi guatrın başlıca tedavi yöntemleridir. Guatr hastalığı, yüksek veya düşük iyot tüketiminden kaynaklanıyorsa, iyot diyetleri hastalığın tedavisine yardımcı olacaktır.

OKU  Bağışıklığınızı Çelik Gibi Yapacak Kara Mürver Mucizesi

Guatr ne işe yarar?

Guatr, boğaz kanseri gibi kanser türlerini tetiklediği için hızlı bir şekilde tedavi edilmesi çok önemlidir. Doktorunuzun size uyguladığı tedavi yöntemlerine alternatif olarak evde bazı yiyecekleri tüketerek guatr tedavisini hızlandırabilirsiniz. Peki guatr için ne iyidir? İşte guatr için tüketebileceğiniz besinler:

  • Dereotu
  • Soğan ve sarımsak
  • Süt Ürünleri
  • deniz ürünleri
  • Dut
  • Maydanoz
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.