Sağlık Olsun

Ketojenik Diyet Nasıl Yapılır

25.03.2020
15.424
Ketojenik Diyet Nasıl Yapılır

Ketojenik beslenme diyeti, porsiyonlar ve pişirilme süreleri ile bir program oluşturmaktadır. Ketojenik beslenme için karbonhidrat alım zamanı önem arz etmektedir. Peki, ketojenik beslenme diyetinde var olan türler nasıl uygulanıyor? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler

KETOJENİK DİYET NEDİR?

İlk olarak 1920’lerin başında epilepsi nöbetlerini azaltmak için uygulanmaya başlanan ketojenik diyet, daha sonra 90’larda tekrar gündeme geliyor. Kökeni 20. yüzyıla dayanan ketojenik diyet ise sadece kilo vermek için değil, çeşitli hastalıkların etkilerini azaltmak için de uygulanan bir yöntem.

Bu diyette amaç vücudu enerji sağlamak için yağ yakmak zorunda bırakmak. Bu nedenle de karbonhidrat kısıtlanıp yağ ve protein arttırılıyor. Ketojenik diyetin endokrin sistemini düzenlediği, kan glikoz düzeylerini stabilize ettiği, insülin duyarlılığını iyileştirdiği, kanser ve epilepsi gibi hastalıklarda destekleyici etkiler yarattığı söyleniyor.

Popüler olan diğer diyetler gibi ketojenik diyeti de uygularken bazı detaylara dikkat etmek gerekiyor. İşte, ketojenik diyetten daha verimli sonuç almanızı sağlayacak ipuçları:

Karbonhidratı kestiniz ancak yağda elinizi korkak alıştırmayın. Yağ tüketimini artırın ki vücut enerji sağlayabilsin. Zeytinyağı, kanola yağı, fındık yağı, bitkisel yağlar gibi faydalı yağlar, ketojenik diyette sık sık tüketilebilir.

Sebzeleri buharda pişirin veya yemeğini yağın. Kızartmayın. Kızartma hiçbir diyette iyi olarak kabul edilen bir tür değil.

Protein tüketimini dikkatli yapın. Ton balığı gibi orta dozda protein besinleri tercih edin.

Ketojenik diyet karbonhidratları sınırlandırıp yağlara yönelim sağladığı için öncelikle herhangi bir rahatsızlığı olan bireylerin uzman görüşü alması lazım. Özellikle diyabet ya da yüksek tansiyon sorunlarınız varsa doktorunuza danışmanız şart.

Yüksek protein alımı bir süre sonra rahatsızlanmanıza ve vücudunuzun yorulmasına neden olabilir. Aşırıya kaçmadan porsiyonlarınızı ayarlayın.
Her diyette olduğu gibi ketojenik diyette de dikkat etmeniz gereken en önemli nokta günlük su tüketimine dikkat etmek. Çünkü protein ve yağ alımının yüksek olduğu bu diyette vücudun daha fazla suya ihtiyacı olacak.

OKU  Basen Eriten Çay ve Kalça Eriten Çay Nasıl Yapılır

KETOJENİK DİYET TÜRLERİ

Dönemin gözde diyeti Ketojenik diyetinin türleri:

  • Standart ketojenik diyet; çok düşük karbonhidratlı, orta proteinli ve yüksek yağlı bir diyettir. Genellikle % 75 yağ, % 20 protein ve sadece % 5 karbonhidrat içerir.
  • Döngüsel ketojenik diyet; yüksek karbonhidrat dönemleri ile ketojenik günlerin harmanlanması şeklinde oluşur. 2 yüksek karbonhidrat gününün ardından 5 ketojenik gün gelir.
  • Hedefli ketojenik diyet; antrenmanlar doğrultusunda diyete karbonhidrat ekleyebilmeyi sağlar. Ketojenik diyet yemekleri yenilmesinin yanı sıra karbonhidrat içeren yiyecekler de egzersiz oranına göre tüketilir.
  • Yüksek proteinli ketojenik diyet; standart ketojenik diyete benzer, ancak daha fazla protein içerir. Bu oran genellikle % 60 yağ, % 35 protein ve % 5 karbonhidrattır.

FAYDALARI NELER?

Ketojenik diyetin kilo kontrolü ve diyabet, kanser, epilepsi ve Alzheimer hastalıklarına karşı faydaları olabileceğini çeşitli çalışmalar kanıtlamıştır. Kilo vermek ve hastalıklar için risk faktörlerini azaltmak için etkili bir yoldur.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.