Dulavratotunun Faydaları Nelerdir? Nasıl Kullanılır?
Latince adı ‘Arctium lapası’ olan G, papatya ailesindendir. Soğuğa dayanıklı olan bu bitki nemli alanları sever. Ülkemizde daha çok Orta, Kuzey ve Doğu Anadolu’da bulunur. Avrupa, Kuzey Asya ve Kuzey Amerika’da da çok yaygındır.
Dulavratotu’nun diğer isimleri Pıtrak, Arctium lappa-Lappaofficinalis, Compositae, Dulkarıgökği, Hanımyamasıdır. Bu bitkiden; Dulavratotu çayı, dulavratotu yağı, Dulavratotu tentürü ve merhem üretilmektedir. Dulavratotu kökü gevrektir ve aynı zamanda hem tatlı hem de acıdır. Tadı enginar tadına benzetilebilir.
Dulavratotu’nın faydaları nelerdir?
- Saç büyümesini hızlandırır ve kepeği azaltır.
- Sindirimi kolaylaştırır.
- Mide ekşimesi alır.
- Sistit ve sifiliz tedavisinde işe yarar.
- Afrodizyak etkisi sayesinde cinsel istek ve gücü artırır.
- Kanı temizler.
- İdrar söktürücüdür.
- Gut hastalığına karşı olumlu etkisi vardır.
- Sedef hastalığı ve sivilce tedavisine iyi gelir.
- Kanı temizler.
- Cildin elastikiyetini koruyarak botoks etkisi yaratır.
- Vücudu güçlendirir.
- İştahı artırır.
- Romatizma ve nikris ağrılarını giderir.
Dulavratotu nasıl kullanılır?
Dulavratotu çay olarak tüketmek isterseniz; 1 çay kaşığı kurutulmuş dulavratotu 1 bardak su ile kaynatın. Su kaynadıktan sonra 15 dakika kısık ateşte bekletin. Suyu süzdükten sonra günde 3 defa 1 bardak içebilirsiniz.
Dulavratotu yağı hazırlamak için; Bir avuç dulavratotu kökü ince ince doğrayın. Kavanoza koyduktan sonra üzerine sızma zeytinyağı ekleyin ve kavanozu sıkıca kapatın. Ve 1,5 ay boyunca güneş görmeyen bir yerde saklayın. Bu sürenin sonucunda karışımı kaynar suda pişirin ve tülbentten geçirin. Böylece dulavratotu yağı elde edersiniz. Elde ettiğiniz bu yağ ile saç derisine masaj yapabilirsiniz. Düzenli kullanımla saçlarınız hızlı uzar ve saç kökleriniz güçlenir. Ayrıca saç dökülmesi ve kepek sorunları azaltılır.
Ayrıca dulavratotu yapraklarının yulaf lapasını hazırlayıp haricen de kullanabilirsiniz. Bu lapa egzama, sedef hastalığı, sivilce ve cilt yaralarını iyileştirmek için kullanılır.
Dulavratotu’nın zararları nelerdir?
Kadınların hamilelik ve emzirme döneminde kullanımına ilişkin yeterli bilgi bulunmamaktadır. Bu nedenle bu dönemlerdeki kadınların kullanması önerilmez.
Bileşik ailesindeki diğer bitkilere alerjisi olanlar onu tüketmemelidir. Örneğin; Ragweed, krizantem, papatya, çuha çiçeği gibi …
Kan sulandıcı özelliği olduğu için aynı özelliğe sahip başka bitkilerle birlikte kullanılmaması önerilir. Bu bitkiler; karanfil, sarımsak ve zencefil. Ayrıca bu etkisinden dolayı kanın pıhtılaşma süresini uzatır.
Kronik soğuk algınlığı ve kansızlığı olan kişiler bir doktor gözetiminde kullanmalıdır. İshal durumunda kullanılması tavsiye edilmez.
Henüz yorum yapılmamış.