Sağlık Olsun

Diş Sıkma ve Gıcırdatmanın Nedenleri ve Zararları

22.11.2020
3.276
Diş Sıkma ve Gıcırdatmanın Nedenleri ve Zararları

Çene eklemi sorunlarından biri olan diş gıcırdatma, çoğunlukla uyku sırasında ortaya çıkar. Tıpta bruksizm hastalığı olarak adlandırılır. Diş sıkma bozukluğu olan bu hastalara bruksistler de denilmektedir. Aşağıda birçok neden olsa da asıl sebebin stres olduğunu görüyoruz.

Diş gıcırdatma, uyku sırasında bilinçsizce ortaya çıkan klinik bir durumdur. Uyku kalitesini bozar ve yaşam konforunu azaltır. O zaman depresyon problemlerini bile görmek mümkündür. Ayrıca çene eklemi yapısı bozulabilir, dişler zarar görebilir ve yüz şeklinde değişiklikler meydana gelebilir. Araştırmaların verilerine göre bruksizm hastalarının farkındalık oranı% 5 ile% 20 arasındadır. Bu yüzden çoğu hasta dişlerini gıcırdattıklarını bilmiyor. Genellikle başkaları tarafından öğrenirler.

Diş sıkma sorunu psikolojik ve genetik nedenlere bağlı olabilir. Ancak asıl neden stres olarak belirlendi. Yetişkinlerde iş hayatının stresinden kaynaklanırken, okul hayatı ve sınavlarda yaşanan stres öğrencilerde etkilidir. Yapılan bir araştırmaya göre bruksizm kadınlarda% 80 daha fazla görülüyor.

Neden dişlerimizi sıkıyoruz?

Diş gıcırdatma, güçlü çene hareketlerinden kaynaklanan bir problemdir. Çoğu zaman uyurken bu sıkıntıyı yaşayanlar uyandıklarında “neden dişlerimizi ısırıyoruz” sorusunu düşünmekten kendini alamazlar. Az önce yazdığımız gibi, asıl neden stres. Diğer nedenlere bakalım.

  • Kaygı, gerginlik
  • Eksik diş
  • Genetik faktörler
  • Antidepresan ilaçlar
  • Protez ve dolgu uygulamaları
  • Yetersiz beslenme
  • Natürmort
  • Çiğneme alışkanlıkları
  • Duygusal problemler
  • Dişlerin dizilişinde ve hizalanmasında sorunlar (Maloklüzyon)

Diş sıkma ağızda nasıl bir rahatsızlık yaratır?

Diş sıkma, ağızda ve ağız içi dokularda bir takım komplikasyonlar yaratır. Bunlar;

Diş yüzeyinde aşınma: İstenmeyen diş sürtünmesinden kaynaklanır. Özellikle ön diş yüzeylerinde aşınma görülür.

Dişlerde hassasiyet: Diş ağrısı ve soğuğa karşı hassasiyet oluşur.

Kırık dişler: Diş gıcırdatma sonucu ön ve arka dişlerde minik çatlaklar oluşur. X ışınları ile tespit edilemeyen bu kırık dişler zamanla büyür ve kırılır.

OKU  Görüşünüzü Geliştirmek İçin 10 Kanıtlanmış Yöntem

Dişeti çekilmesi: Aşırı basınç sonucu diş etleri geri çekilir.

Diş sallama: Güçlü uygulanan basınç diş kemik desteğini tahrip eder. Bu nedenle dişler gevşer ve sallanmaya başlar. Yanlış fırçalama uygulamaları da bu durumu tetiklemektedir.

Yanaklarda tahriş: Yanakların iç kısmında dişlerin kapanış seviyesinde kabarcıklar ve çizgiler oluşur. Bu nedenle iç yanak ısırıkları meydana gelir.

Çene eklemlerinde ağrı: Çene ekleminde kuvvetli baskı nedeniyle çatlama ve kenetlenme oluşur.

Yukarıda belirtilen rahatsızlıklar hemen görülmez. Diş gıcırdatma süresine ve ciddiyetine bağlı olarak zamanla ortaya çıkar.

Diş sıkmak için tedavi yöntemleri

Çene eklemi hassasiyeti olan birçok hasta dişleri sıkmak için tedavi yöntemlerini araştırmaktadır. Doktorların ilk tavsiyesi hastayı bizzat takip etmektir. Gün içinde diş sıkmanın nasıl sorun yarattığını anlamalısınız. Yani hastalığın geçmişini takip etmelisiniz. Çünkü hasta doktorların çoğu dişlerinizi sıkıyor mu? “Bilmiyorum” cevabını “” sorusuna veriyor. Bu nedenle diş sıkma işleminin öncesi ve sonrası bulgularının farkında olmalısınız.

En yaygın tedavi yöntemi koruyucu gece pedleridir. Alt ve üst çene arasına yerleştirilir. Böylece dişlerin teması engellenir. Uyumadan önce konulan plaklar uyandıktan sonra alınır. Diğer bir tedavi yöntemi ise palyatif tedavidir. Bu tedavi uygulaması ile diş hassasiyetinin ve diş kaybının önlenmesi amaçlanır.

Diş gıcırdatma hastalığının farkına varan hastalara diş kasılmalarını önlemek için bir dizi egzersiz önerilir. 

Bu egzersiz şu şekilde yapılır:

  • Ellerinizle yanak kaslarınıza dokunun. Dişleri sıkalım. Kasların gerginliğini hissetmek için 10 saniye bekleyelim.
  • Çeneyi normal pozisyonuna getirin ve ağzı çok aşmadan “MİSSİ” diyin..
  • Tekrar 10 saniye dişleri sıkalım.
  • Dinlenelim ve rahatlamayı hissedelim.
  • Bu egzersizi her gece 10 kez yapalım.

Stres terapisi de etkili tedavi yöntemlerinden biridir. Bu terapide; Hastanın rahat uyuyabilmesi, kas gevşetici ilaçlar, diş dolgularının yenilenmesi ve eksik dişlerin tamamlanması gibi adımlar vardır. Hastanın ihtiyacına uygun seçenek temelinde işlem yapılır. Bunların dışında hipnoz, meditasyon ve botoks tedavileri de uygulanmaktadır.
Sonuç olarak; Diş gıcırdatmasını en aza indirmek için stresten uzak durmalıyız. En önemlisi, hastalığın farkında olmamız ve tedavi seçeneklerini değerlendirmemiz gerekiyor.

OKU  Anne Babaların Korkulu Rüyası SMA Hastalığı
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.