Çinko eksikliğinde Belirtileri Çinko Eksikliğinde Görülen 8 Hastalık
Çinko eksikliği genellikle çinko içeren yiyeceklerin yeterince tüketilmemesinden kaynaklanmaz! Birçok ilaç çinko tükenmesine neden olabilir. Çinko eksikliği, doğum kontrol hapları, menstrüel stabilizatörler veya menopoz sonrası hormon takviyeleri kullanan kadınlarda daha yaygındır. Çok fazla alkol tüketenler mide asidini düşüren ilaçlar kullanırlar ve yaşlılar da çinko eksikliği riski altındadır.
Çinko Eksikliğinde Ne Olur?
Çok eksik olduğu durumlarda ishal, aşırı güçsüzlük, kısırlık, cinsel istek eksikliği, bağışıklık sisteminin zayıflamasına bağlı sık görülen bulaşıcı hastalıklar, hafıza bozukluğu, dikkat dağınıklığı, cilt yaralarının gecikmiş iyileşmesi, sinir sistemi bozuklukları ve kulak çınlaması semptomları olabilir. gözlemlendi. Ayrıca çocuklarda büyüme ve bodurluk, saçların erken beyazlaşması, saç dökülmesi, yetişkinlerde tırnak kırılması, gözlerde körlüğe yol açabilen sarı nokta hastalığı, diş eti hastalıkları, iştah azalması ve cinsel istek neden olabilir.
Hangi yiyecekler çinko içerir?
Çinko, kırmızı ette, deniz ürünlerinde ve özellikle istiridyelerde bol miktarda bulunur. Hayvansal kaynaklı gıdalar çok yüksek seviyede çinko içerir. Koyu yeşil yapraklı sebzelerde ve baklagiller ve sert kabuklu yemişler gibi bitkisel besinlerde çinko bulunsa da ftalat denen madde nedeniyle kana nüfuzu zayıftır. Bu nedenle vejetaryenler yüksek risk altında olduklarının farkında olmalıdır.
Çinko eksikliğinde görülen bazı hastalıklar şunları içerir:
1- Bağışıklık sistemi ve kanser
Kanser ve zayıf bir bağışıklık sistemi arasındaki ilişki uzun zamandır bilinmektedir, hücre yenilenmesi ve sağlıklı bölünme süreci çinko eksikliği nedeniyle bozulmuştur. Çinko eksikliğiyle ilişkili olduğu düşünülen kanser türleri şunlardır: meme kanseri, kolon, yumurtalık, akciğer, deri ve kan (lösemi).
2- Saç ve cilt sağlığı
Sivilce gibi mikropların ciltte oluşturduğu lekeler, iltihap, çinko içeren besinler, çinko tabletler veya dışarıdan uygulanan kremler ile önlenebilir. Ciltte fazla yağ birikmesini engeller, saçlı deride kepek oluşumunu engeller. Cilt sağlığını iyileştirerek saçların daha sağlıklı ve kolay uzamasına yardımcı olur ve cilt yaralarının daha hızlı iyileşmesini sağlar.
3- Uyku, bilişsel işlevler ve enerji
Çinko, beyin hücreleri arasında bilgi alışverişini kolaylaştırır. Bilişsel işlevleri arttırır ve aynı zamanda uyku hormonu olarak bilinen melatonin metabolizmasını düzenler ve sağlıklı uykuya katkıda bulunur. Ayrıca, reaktif ödül öğrenmeye bağlı dopaminerjik hormon seviyesini ayarlar, böylece odaklanmanızı ve enerjinizi artırır.
4- Göz sağlığı
Yaşlanma ile birlikte göz dokusundaki çinko miktarı giderek azalmakta, bilgisayar başında çok zaman geçiren orta yaşlı kişilerde çinko zamanla azalmaktadır. Dışarıdan çinko takviyelerinin göz sağlığı üzerinde etkisi olduğu ve en önemlisi gece körlüğünü önlediği bilinmektedir.
5- Kadın sağlığı
Çinko eksikliği olan kadınlarda yumurta gelişimi ve kalitesi bozulur. Kısırlığa neden olabilir. Yeterli çinko düzeyine sahip kadınlarda östrojen ve progesteron hormonları sağlıklı düzeydedir. Aksi takdirde östrojen çok fazla artabilir ve parçalanamayacağı için meme kanseri ve kısırlık artabilir.
6- Diyabet
Çinko, insülin hormonu üzerinde etkilidir ve birçok hormonun sağlıklı çalışmasını sağlar. Yeterli çinko seviyelerine sahip olmak insülin sağlığımı üç şekilde bilgilendiriyor. Birincisi, çinko insülini bağlayarak pankreasta depolanmasını kolaylaştırır. İkincisi, hücre sağlığını iyileştirir ve insülin yardımıyla şekerin hücreye emilimini kolaylaştırır. Dolayısıyla insülin duyarlılığını artırır. Böylelikle kan şekerinin hücreye kolay girişi, şeker seviyesinden dolayı oluşacak yağ birikimini engeller. Obezite ve diyabet riskini azaltır. Üçüncüsü, çinkonun antienflamatuvar etkileri sayesinde hücrelerin yaşlanmasını yavaşlatır ve uzun süreli insülin duyarlılığı sağlar. Çinko eksikliği olan çocukların daha fazla kilo aldıkları, karın çevresindeki yağlarının arttığı ve erken yaşta şeker hastalığına yatkın hale geldikleri bilinmektedir.
7- Obezite
Yağ hücrelerinin ürettiği toksik maddelerin arteriosklerotik etkisini azaltır. Kilo vermeyi de kolaylaştırır.
Henüz yorum yapılmamış.