Kemik Erimesi (Osteoporoz) Belirtileri
Osteoporoz yani kemik erimesi hastalığı en sık görülen hastalıklardan biridir. Bu hastalıkla baş etmeye çalışan milyonlarca hasta var. 50 yaşın üzerindeki her 3 kadından biri ve 50 yaşın üzerindeki her beş erkekten biri osteoporoz hastasıdır.
Osteoporoz nedir?
Yani kemik erimesi hastalığı çok ciddi bir hastalıktır. Bu hastalıkta kemiklerdeki kalsiyum oranları azalır ve kemiğin yapısı bozulur. Bu bozulma ile kemikler sertliğini kaybeder ve iskeleti etkiler. Osteoporoz hastalarının kemikleri kırılmaya daha duyarlı hale gelir ve kemiklerinin içindeki boşluğun yoğunluğu giderek azalır. Ülkemizde bu hastalıktan muzdarip binlerce insan var. Her hastalıkta olduğu gibi, bu hastalığın ortaya çıkmaması için hayatta alınabilecek önlemler vardır.
Osteoporozun Belirtileri Nelerdir?
Kırık, çatlak veya kemik yoğunluğu şikayetleri için test edilmedikçe osteoporozu anlamak çok zordur. Bu nedenle osteoporozun ilerlemesi çok kolaydır. Bu ilerleme oldukça yüksek olduğunda aşağıdaki belirtiler ortaya çıkabilir;
- En önemli belirti, en ufak bir kazada el, el bileği, kalça veya omurga kırılmasıdır.
- İlerledikçe osteoporoz nedeniyle boyun gözle görülür şekilde kısaldı
- Duruşunuz kamburlaşır veya çarpılır
- Oldukça basit hareketlerle bile kırılır veya çatlar
- Bu semptomların çoğu mevcutsa, muhtemelen osteoporoz hastası olmuştur. En büyük belirti, en ufak bir harekette çatırdama. Vücutta oluşan çatlaklar ve kırılmalar en çok kalça, el bileği ve omurgada görülür.
Osteoporoz Kimlerde Görülür?
Kemik kaybı en çok 50 yaş üstü bireylerde görülmektedir. Dünyada 50 yaşın üzerindeki 5 kadından 3’ü ve 5 erkekten 1’i osteoporoz hastası olacaktır. Nadiren de olsa bu hastalık 50 yaşın altındaki kişilerde görülebilir. Osteoporoz daha çok kadın cinsiyetteki bireylerde görülür. Aile üyelerinde kemik erimesi hastalığı olan kişilerde daha yaygındır. Çölyak, tiroid ve kanser hastalarında da yaygındır.
Osteoporoz Hastalığından Nasıl Korunulur?
Kemik erimesi hastalığı birçok insanın hayatını çok zorlaştırmıştır. Bu hastalığa yakalanmamak için erken önlem almanız gerekiyor.
Henüz yorum yapılmamış.