Akciğerleri Güçlendirici Egzersizler
Corona virüsü önce boğaza, ardından solunum yollarına ve akciğerlere yerleşir. Bu dönemde akciğerlerin güçlendirilmesi büyük önem taşımaktadır. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Sevil Karagül, “Nefes egzersizleri yapmak, aynı zamanda hastalığın neden olduğu nefes darlığı semptomlarının bir ölçüde azaltılmasında çok etkili bir yöntemdir” dedi. İşte günlük hayatta sadece 10 dakika 4-5 kez tekrarlamamız gereken egzersizler …
Corona virüsü (Covid-19), solunum, fiziksel ve psikolojik işlev bozukluğuna neden olan, oldukça bulaşıcı bir solunum yolu enfeksiyon hastalığıdır. Dr. Sevil Karagül, “Koronavirüsün kesin klinik özellikleri, tedavi ve korunma yöntemleri henüz belirlenemedi. Ancak deneyimler ve bilgi birikimi her geçen gün artmaktadır.
Enfeksiyon geçiren ve aktif hastalık dönemini atlatan hastaların pulmoner rehabilitasyon yaklaşımına ihtiyaç duyacağı da önemli bir gerçektir. Ciddi, kritik, hastanede yatan hastalarda erken dönemde pulmoner rehabilitasyon önerilmemektedir. Solunum problemi olan hastalarda ağızdan solunum yerine burundan solunum önerilmektedir. Doğru nefes egzersizleri nefes darlığı, anksiyete ve depresyon belirtilerini hafifletir; Fiziksel işlevi ve yaşam kalitesini iyileştirir ”.
Dr.Karagül, günde 4-5 kez toplam 10 dakika süreyle tekrarlanmasını önerdiği nefes egzersizlerini de paylaştı:
1-Küçültülmüş Dudak Solunum
Kişi rahat bir pozisyondayken 2-3 saniye burundan nefes alır ve dudaklarını küçülterek 5-6 saniye nefes verir. Küçültülmüş dudak solunumunda dudaklar kasılırarak kontrollü nefes alma hedeflenir. Bu yöntem, ekshalasyon sırasında akciğerlerde hapsolmuş havanın daha kolay salınmasını ve böylece nefes darlığını azaltmayı amaçlamaktadır.
2-Diyafram Solunum
Göğüs boşluğu ile karın boşluğu arasında bulunan diyafram kası, solunumla ilgili ana kastır. Bu nefes egzersizinde diyafram kasının daha etkin çalışması amaçlanmaktadır. Ayakta veya rahat bir şekilde uzanırken bir elinizi göğsünüze ve diğer elinizi karnınıza koyun. Karnınızın dışa doğru hareketine dikkat ederek burnunuzda 2-3 saniye nefes alın. Nefes verirken, dudaklarınız kasılmış halde karnınıza hafifçe bastırarak nefes verin.
3-Derin Nefes Alma
Derin nefes egzersizi ile akciğerlerde hava sıkışması önlenir. Bir el karın boşluğuna, bir eli göğüs kafesine oturur. Burundan derin nefes alınır. Göğüs kafesinin genişlemesi hissedilir. Giriş havası 5 saniye tutulur. Ekshale edilen havanın tamamının serbest kaldığı hissedilene kadar burundan yavaş ve derin bir şekilde nefes verin.
4 Kontrollü Öksürük Egzersizi
Akciğer enfeksiyonunun bir sonucu olarak mukus, akciğerlerimizde daha kolay birikebilir. Bu egzersiz, çok yorgun hissetmeden mukusu etkili bir şekilde çıkarmanıza yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Rahat bir pozisyonda oturun. Normalde aldığımızdan daha derin bir nefes alın. Nefesinize 3 kez güçlü bir öksürük verin.
Henüz yorum yapılmamış.