Sağlık Olsun

Tahinin Faydaları

02.01.2021
8.242
Tahinin Faydaları

Tahin, susam ezilerek yapılır. Kalsiyum kaynağı olan tahin genellikle kahvaltıda tüketilmektedir. Tahin bazı ülkelerde farklı amaçlarla tüketilmektedir. Örneğin; Irak’ta susam yağı olarak kullanılan tahin, Hindistan’da cevizle karıştırılarak atıştırmalık olarak yenir. İsrail ve Japonya’da genellikle sos olarak tüketilir. Ülkemizde genellikle kahvaltıda tahin ve pekmezle birlikte tüketilmektedir. Tahin, içeriğinde kalsiyum, fosfor, potasyum, magnezyum, demir, bakır ve çinko gibi minerallerin yanı sıra E vitamini içerir. Bunların vücudumuza faydaları saymakla bitmez. Çalışmalar, modern çağda artan kronik yorgunluk gibi hastalıkların tedavisinde olumlu sonuçlar göstermektedir. Kahvaltıda tüketilen bir kaşık tahin, gün boyunca vücudun enerjisini artırır. Tahin nasıl yapılır? Susam soyulur ve 200 derecede kavrulur. 3 saat kavrulan susam aniden ezilerek tahine dönüştürülür. Kahvaltıda tüketildiğinde, bal veya pekmez ile karıştırıldığında gün boyu vücuda enerji verir.

Tahinin Faydaları

Tahinin içerdiği omega 3 yağ asitleri sayesinde kalpte oluşan iltihaplanmaya bağlı gelişen kalp damar hastalıklarını önler. Kolesterol seviyesini dengeler.

Tahin, bağışıklık sistemini destekleyen demir, çinko ve selenyum gibi mineraller açısından zengindir. Bu sayede 5 yemek kaşığı tahin tüketildiğinde bağışıklık sistemini güçlendirir.

Tahinin içerdiği yüksek kalsiyum kemik gelişimine katkıda bulunur. Uzmanlar, çocukların, özellikle gelişim çağındaki çocukların, adet döneminde ve hamile kadınların tüketmesini önermektedir. İçerdiği amino asitler sayesinde kemikleri geliştirirken kasları güçlendirir. Bazı fitness eğitmenleri, kas geliştirenler için tahin tüketmenin etkili olacağını vurgulamaktadır.

Vücutta biriken toksinler ve bakteriler bir süre sonra zehirlenme oranını artırır. Tahinin içerdiği bileşenler vücuttaki tüm toksinlerin atılmasında oldukça etkilidir. Günde 5 yemek kaşığı tahin vücutta birikmez, idrar ve dışkı yoluyla atılır.

Beyin sağlığı için ek takviyelerden biridir. Hafızayı güçlendirir. İçerdiği A ve B vitaminleri sayesinde beyindeki sinir hücrelerini güçlendirir ve beynin bilgi tutan bölgesinin daha sağlıklı çalışmasını sağlar.

Tahin, içerdiği demir maddesi sayesinde kandaki hemoglabin oranını artırarak kansızlığı önler.

OKU  Tere Otunun Faydaları, Tere Nelere İyi Gelir

Aynı zamanda tahin saçın hücre yapısını güçlendirir ve cilde uygulandığında parlaklık sağlar.

Tahinin Zararları

Yüksek oranda doymamış yağ asitleri içerir. Bu nedenle vücuttaki iltihaplanma oranını artırır. Bu, kemiklerin ve kasların iltihaplanmasına neden olur. Bu nedenle gün içerisinde miktarının tüketilmesinde fayda vardır. Ayrıca aşırı tüketildiğinde kilo alımına neden olur. Tüm gıda maddelerinde olduğu gibi tahinde de zehirlenme görülme sıklığı yüksektir.

Sabahları 3 Kaşık Tahin Yerseniz

İnsan vücudunun gün içinde ihtiyaç duyduğu maddelerden biri de proteindir. İbrahim Saraçoğlu, eti sevmeyenler için de ortaya çıkan bu eksikliğin ciddi hastalıklara davetiye çıkardığını belirtiyor. Bu nedenle Saraçoğlu, kahvaltıda yüzyıllardır geleneksel olan tahinin tüketilmesini tavsiye ediyor. Düzenli olarak günde beş yemek kaşığı tahin tüketilerek kemiklerdeki ve kaslardaki ağrı hafifletilir. Ayrıca Ramazan ayında sahurda 3 yemek kaşığı tüketilmelidir. Gün boyunca vücudu enerjik tutar. Sinir hücreleri yenilenir. En önemli etkisi hafızayı güçlendirmesi ve kanser hastalıklarına yatkınlık yaratan sorunları azaltmasıdır. Çikolata, içerdiği maddeler nedeniyle ciddi alerjilere neden olur. Kandaki şeker seviyesini de olumsuz etkiler. Ancak tahinin alerjik bir durumu yoktur. Diyet yapanlar kilo vermek ve formda kalmak istiyorlarsa salatalarına bir çorba kaşığı tahin koyup ara öğünler yapmaları önerilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.