İŞTE BU SEBEPLER; RAHİMDE KİST OLUŞMASINA NEDEN OLUYOR ! BAKIN NELERMİŞ
Rahim kistleri, kanserojen olmayan ve rahmin içinde, dışında ya da rahim duvarında gelişen, tümör büyümelerinden oluşmaktadır. Rahim kistlerinin oluşumu, normal rahim kas hücrelerinin anormal şekilde büyümesi ile başlamaktadır. İyi huylu tümör formunda şekillenen rahim kistleri genellikle zararsızdır.
Özellikle 30’lu ve 40’lı yaşlardaki kadınların birçoğunda gözlenen ve çoğunlukla küçük bir şekilde meydana gelen rahim kistleri, genellikle herhangi bir problem oluşmasına sebep olmamaktadır. Rahim kisti oldukça yaygın görülen bir hastalıktır. Hatta birçok kadın kendisinde rahim kisti olduğunun farkında dahi olmayabilir. Gerçekte birçok kadın hayatının bir döneminde rahim kisti sorunu yaşamaktadır.
Rahimde Kist Neden Olur?
Doktorlar rahim kistine neyin sebep olduğunu kesin olarak belirleyebilmiş değiller. Fakat kadınların hormonlarında yaşanan değişimlerin rahim kisti büyümesine sebep olduğu düşünülmektedir. Bunun dışında rahim kisti oluşumuna sebep olan diğer bazı faktörler şu şekildedir;
1. Hormonlar
Özellikle iki hormon yani östrojen ve progesteron hormonları, iki menstrual dönem sırasında, rahim duvarlarının gelişimini ayarlamaktadır. Bu süreç aslında, rahmin gebeliğe hazırlık sürecidir. Bundan dolayı, özellikle doğurganlık çağındaki kadınlarda bu hormonların yüksek düzeylere ulaşması, rahim kisti oluşmasına neden olmaktadır. Dolayısıyla, östrojen ve progesteron hormonlarının miktarında yaşanan artış, kist büyümesini etkilemektedir. Kadınların menopoz dönemine girmesi ile birlikte, bu hormonların düzeyinde azalma yaşanır ve eğer rahim kisti var ise, bu kist de küçülmeye ve yok olmaya başlar. Bundan dolayı rahim kisti genellikle 30 ve 40’lı yaşlarda oluşurken, 50’li yaşlarda ve sonrasında ise, küçülmeye ve kendiliğinden yok olmaya başlamaktadır.
2. Etnik Köken
Rahim kisti oluşumunda etnik köken önemli ölçüde etkilidir. Buna göre, Afrikan-Amerikan kadınlar, beyaz ırklı kadınlara göre 3 kat daha fazla rahim kisti riskine sahiptir. Aynı zamanda, Afrikan-Amerikan kadınlar, rahim kisti semptomlarını daha şiddetli şekilde yaşayabilmektedir.
3. Genetik Faktörler
Eğer bir kadının annesinde ya da kız kardeşlerinde rahim kisti problemi var ise, büyük ihtimal ile o kadında da rahim kisti oluşması riski bulunmaktadır. Çünkü birçok rahim kisti, genlere bağlı olarak değişiklikler içermektedir.
4. Erken Menstrual Döngü
Erken yaşta adet görmeye (regl olmaya) başlayan kadınlarda, rahim kisti oluşması ihtimali daha yüksektir. Özellikle 10 yaşından önce regl dönemini yaşayan kadınların, ilerleyen yaşlarında rahim kisti yaşaması durumu oldukça olağandır.
5. Diğer Faktörler
Dokuları koruyan bazı vücut yardımcı maddeleri (örneğin insulin gibi), rahim kisti büyümesini hızlandırabilmektedir. Ayrıca, aşırı kilo ya da obezite durumu da, rahim kisti oluşumuna neden olabilmektedir.
Henüz yorum yapılmamış.