Günlük hayatta yaptığımız, böbrek sağlığına ciddi zarar veren 7 davranış
Fazla Protein Tüketimi
Birçok böbrek hastalığında idrarla atılan protein miktarı artar. İdrardaki bu artan protein, zamanla böbrek yapısında geri dönüşü olmayan hasara neden olabilir. Bu durumda çok fazla protein tüketmek böbrek hastalığının hızlanmasına neden olur. Birçok gencin vücut geliştirme için kontrolsüz bir şekilde aldığı tamamlayıcı proteinler de akut böbrek yetmezliğine yol açabilir.
Bilinçsiz İlaç Kullanımı
Bilinçsiz antibiyotik ve ağrı kesici kullanımı böbrek yetmezliğine neden olabilir. Doktor tarafından tavsiye edilmedikçe antibiyotik ve ağrı kesiciler kesinlikle alınmamalıdır. Hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde analjezik olarak parasetamol içeren ilaçlar tercih edilmelidir.
Fazla Tuz Tüketimi
Sağlıklı bir insan için günde 4 gram sofra tuzu yeterlidir; Dünya oranı göz önüne alındığında Türkiye fazla tuzu tüketen ülkelerden biridir. Unutulmamalıdır ki aşırı tuz kullanımının tansiyonu artırdığı, böbrek hastalıklarını ve kalp damar hastalıklarını tetiklediği unutulmamalıdır. İlk adım olarak sofradan tuz çıkarılmalıdır.
İdrar Tutma
Su içmek rutin bir alışkanlık olduğu kadar, idrar yapmak da zararlı sıvı atıkları gidermek için gerekli bir eylemdir. Ancak birçok kişi hijyenik nedenlerden veya bazı yanlış alışkanlıklardan dolayı gün içinde sık sık idrarını tutar. İdrar retansiyonu, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonlarına, mesane yapısının bozulmasına ve böbrek yetmezliğine ilerleyen ciddi tablolara yol açabilir. Bir kişinin normal bir süreçte günde 4-6 kez idrara çıkması gerekir.
Yeterince Su İçmeme
İnsan metabolizmasının sağlıklı çalışması için içme suyu önemlidir. Vücut susuz kalırsa önce böbrekleri etkiler. Çünkü su içmemek tansiyonu düşürür. Normal süreçte kalpten bir dakikada pompalanan kanın yüzde 20’si böbreklerden geçer. Böylelikle vücut susuz kaldığında önce böbrekler alarm verir. Sağlıklı bir insan günde 1,5-2 litre su içmelidir. Vücudun ihtiyaç duyduğu suyun alınmaması böbreklerde taş oluşumunun yanı sıra yorgunluğa da neden olabilir.
Sigara Kullanımı
Sigara içmek, tamamen kalp gibi kan damarlarından oluşan bir organ olan böbreklerimizde damar tıkanıklığına neden olur. Ayrıca dolaylı olarak kan basıncını yükseltir ve böbreklere zarar verir. Böbrek hastalarında sigara, ölüm riskini en az 4 kat artırır.
Tansiyon Rahatsızlığı
Yüksek tansiyon, kardiyovasküler hastalıklara neden olmasının yanı sıra böbrek yetmezliğine de neden olabilir. Tansiyon hastalarının, tansiyonları ideal seviyede olmadıkça ilaçlarını kullanmaları mantıklı değildir. Kan basıncı 130 büyük, 80 küçük olmalıdır.
Henüz yorum yapılmamış.