Gırtlak Kanseri Belirtileri
Boğaz (gırtlak) kanseri aşırı öksürük, ses kısıklığı, boyun ve boğaz ağrısı, yutma güçlüğü gibi semptomlarla kendini gösterir.
GIRTLAK KANSERİ NEDİR?
Laringeal kanser, gırtlakta başlayan ve ses tellerini etkileyen bir kanser türüdür. Bunun en önemli nedeni aşırı alkol ve sigara kullanımıdır.
GIRTLAK KANSERİ TÜRLERİ
Gırtlak, gırtlağın hemen altında bulunan ses kutusu ile yakından bağlantılıdır Hipofarengeal kanser (laringofaringeal kanser), gırtlağınızın alt kısmında yemek borusu ve nefes borusunun hemen üzerindeki hipofarenkste (laringofarenks) başlar.
Glottis kanseri, boyun tellerinde başlar.
Supraglottik kanserler boynun üst kısmında başlar ve kıkırdağın gıdanın nefes borunuza girmesini önleyen kısmı olan epiglotu etkileyen kanseri içerir. Subglottik kanser, boğazınızın alt kısmında ses tellerinin altında başlar.
GIRTLAK KANSERİ BELİRTİLERİ
Diğer kanser türlerinden farklı olarak, gırtlak kanserinin semptomlarını tespit etmek oldukça kolaydır. En yaygın işaretlerden bazıları şunlardır:
- Boğuk ses
- Nefes almada güçlük
- Aşırı öksürük
- Kanlı bir öksürük
- Boyun ağrısı
- Boğaz ağrısı
- Kulak ağrısı
- Yiyecekleri yutmada sorun
- Boyun şişmesi
- Boyunda iyileşmeyen yumru veya yara
- Ani kilo kaybı
Bu belirtiler her zaman kanserde görülmez. Bununla birlikte, bu belirtilerden herhangi biri bir haftadan uzun sürerse, bir doktora görünmelisiniz. Etkili kanser tedavisinin anahtarı erken teşhistir.
GIRTLAK KANSERİNİN SEBEPLERİ
Boğaz kanserinin kesin nedeni bilinmemekle birlikte; Tütün kullanımı, vakaların% 80’inden fazlasında önemli bir risk içerir. Yaygın risk faktörleri şunları içerir:
- Sigara ve tütün kullanımı
- Aşırı alkol içmek
- İnsan Papilloma Virüsü (HPV)
GERD (Gastroözofageal reflü hastalığı): Bu hastalık mide asitlerinin yutağa geri dönmesine neden olur ve yutakta ciddi hasara neden olabilir. Bu durum uzun süre tedavi edilmezse gırtlağı kötü etkileyerek kansere neden olabilir.
Asbest ve kömür tozu gibi belirli kimyasallara ve maddelere maruz kalma
Diğer nedenler: Tiroid bezi veya guatrın aşırı büyümesi; Diş hijyeni eksikliği, zararlı radyasyona maruz kalma, beslenme yetersizliği, genetik yatkınlık Gırtlak kanserinin diğer olası nedenleri arasındadır.
GIRTLAK KANSERİ TEDAVİSİ
Uygulanacak tedavi yöntemi; Kanserin evresi ve yeri, hücre tipi, genel sağlık ve kişisel tercihler gibi birçok faktöre bağlıdır.
Tedavinin amacı; kanser vücuda yayılmadan önce tamamen ortadan kaldırılmasıdır. Tümör küçük olduğunda, tümörü çıkarmak için cerrahi müdahale veya radyasyon tedavisi tek başına yeterli olabilir.
Tümör büyür ve lenf düğümlerine ilerletilirse, larinksi kurtarmak için hem radyasyon hem de kemoterapi kullanılır. Bu mümkün değilse gırtlak çıkarılır ve bu işleme larenjektomi denir.
Gırtlak kanseri için yaygın tedaviler:
Radyasyon tedavisi
Radyasyon tedavisi, kanser hücrelerine radyasyon vererek ölmelerine neden olmak için X ışınları ve protonlar gibi kaynaklardan elde edilen yüksek enerjili ışınları kullanır.
Radyasyon tedavisi vücudunuzun dışında büyük bir makine ile (harici ışın radyasyonu) uygulanabilir veya radyasyon tedavisi vücudunuzun içine kanserin yakınına yerleştirilebilen küçük radyoaktif maddeler ve tellerle (brakiterapi) verilebilir.
Radyasyon tedavisi, erken evre Gırtlak kanserleri için gerekli tek tedavi olabilir. Daha ileri evre gırtlak kanserinde, radyasyon tedavisi kemoterapi veya cerrahi ile birleştirilebilir. Çok ilerlemiş Gırtlak kanserlerinde radyasyon tedavisi belirti ve semptomları hafifletmek ve sizi daha rahat ettirmek için kullanılabilir.
Kanseri yok etmek için ameliyat
Tümör ve etkilenen doku kesilir veya çıkarılır.
Kemoterapi
Kemoterapi, kanser hücrelerini öldürmek için il-ac’leri kullanır. Kemoterapi genellikle Gırtlak kanserlerinin tedavisinde radyasyon terapisi ile birlikte kullanılır. Bazı kemoterapi ilaçları kanser hücrelerini radyasyon tedavisine daha duyarlı hale getirir. Bununla birlikte, kemoterapi ve radyasyon tedavisini birleştirmek, her iki tedavinin yan etkilerini artırır. Kaynak: Sözcü
Henüz yorum yapılmamış.