Sağlık Olsun

Gece Terörü (Parasomnia) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

07.04.2021
2.012
Gece Terörü (Parasomnia) Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Gece terörü, uykuya daldığınızda, uyuduğunuzda veya uyandığınızda meydana gelen istenmeyen olayları veya deneyimleri içeren bir grup uyku bozukluklarıdır. Derin uyku sırasında oluşan gece teröründe hasta korku içinde uyanır ve boş gözlerle etrafına bakmaya ve bağırmaya veya çığlık atmaya başlar. Ancak çoğu zaman çarpıntı, hızlı nefes alma, deri döküntüsü, terleme ve kas kasılmaları meydana gelir.

Gece terörleri anormal hareketleri, davranışları, duyguları, algıları veya rüyaları içerebilir. Davranışlar karmaşık olabilir ve başkalarına normal görünse de, olay sırasında uykuda kalırlar ve bunun yıllarca olduğuna dair hiçbir anıları yoktur.

GECE TERÖRÜ SALDIRILARININ (PARASOMNİA) NEDENLERİ NELERDİR?

Parasomniler çoğunlukla ailelerde görülür ve bu nedenle çoğu durumda genetik bir bileşen vardır. Bazı parasomnilerin neden olduğu beyin hastalıkları, birçok REM uyku davranış bozukluğundan sorumlu olabilir. Parasomniler, obstrüktif uyku apnesi ve çeşitli ilaçlarla diğer uyku bozuklukları tarafından da tetiklenebilir.

KİMLER RİSK ALTINDA

Gece terörleri her yaştan insanda meydana gelir, ancak çocuklarda daha yaygındır. Çocuklar özellikle savunmasızdır. Çoğu zaman 5-7 yaşlarında görülme sıklığı yüzde 1-6’dır. Yetişkinlikte sıklık azalır. Yetişkinlikte görülen gece terörlerinin genellikle çocukluk döneminde başladığı düşünülür ve görülme sıklığı yüzde 1’e düşer.

GECE TERÖRÜ BELİRTİLERİ

Tipik bir saldırıda, çocuk yatağa çok korkmuş bir şekilde oturur ve aniden ağlar, arkasından inleme, korku belirtileri gösteren, hızlı nefes alma ve terleme gibi hafif sesler çıkarır.

Sık görülmese de korkuyla giysilerini çıkarabilir, istemsiz hareketler yapabilir veya yatak ve yatak odasını terk edebilir.

Gece terör saldırıları genellikle uyku başladıktan 2-3 saat sonra gerçekleşir. Yaklaşık 20 saniye ila 5 dakika sürer. En geç 15 dakika içinde çocuk tamamen uyanmadan sakinleşir ve uykuya dalar.

Çocuk saldırı sırasında ve sonrasında çevreye kayıtsızdır ve sabah uyandığında saldırıyı hatırlamaz. Genellikle gecede bir kez yapılan saldırılara uykulu konuşma, iç çekme ve inleme eşlik edebilir.

OKU  Tırnaklarınızdaki Beyaz Lekeleri Ciddiye Alın

GECE TERÖR TEDAVİSİ

Gece terörleri yaşla birlikte kendiliğinden kaybolma eğilimindedir. 2-3 aydan fazla düzelmeyen ve devam eden durumlarda çocuk psikiyatrisi veya çocuk nöroloğuna danışılmalıdır. Şimdi gece terörü ile ne yapılacağına dair bazı tavsiyeler:

  • Gece terörüne ilk müdahale çocuğun uyku hijyeninin sağlanması olmalıdır.
  • Çocuğu gündüz aşırı fiziksel yorgunluktan ve öğlen uykudan korumak faydalı olabilir.
  • Her gün aynı saatte uyku terörü oluşuyorsa, çocuğu oluşmadan 15 dakika önce uyandırmak faydalı bir yöntem olabilir.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.