Sağlık Olsun

Demir Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir? Hangi Yiyeceklerde Demir Var?

20.12.2020
4.564
Demir Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir? Hangi Yiyeceklerde Demir Var?

Demir eksikliği anemisi, vücudunuzdaki yeterli demir eksikliğinden kaynaklanan yaygın ve kolayca tedavi edilebilen bir anemi türüdür. “Anemi” terimi genellikle kandaki kırmızı kan hücrelerinin sayısının normalden düşük olduğu bir durumu ifade eder. Kırmızı kan hücreleri vücudunuza oksijen taşır. Demir eksikliği anemisi genellikle vücudunuzda sağlıklı kırmızı kan hücreleri oluşturmak için yeterli demire sahip olmadığında zamanla gelişir. Yeterli demir olmadığında vücudunuz depoladığı ütüyü kullanmaya başlar. Kısa bir süre sonra depolanan demir tüketilir. Depolanan demir bittiğinde vücudunuz daha az kırmızı kan hücresi üretmeye başlar.

DEMİR NOKSANLIĞI BELİRTİLERİ

Demir eksikliğinin en yaygın belirtileri halsizlik, solukluk, yorgunluk, iştahsızlık ve kabızlıktır. Örneğin, aniden ayağa kalktığınızda gözünüzün bir saniye koyulaşması ve baş dönmesi, demir eksikliğine bağlı aneminin en belirgin özelliklerinden biridir. Diğer semptomlar arasında tırnaklarda kırılganlık, dilde şişlik ve yaralar, ağızda çatlaklar, dalak büyümesi ve sık enfeksiyonlar yer alır. Ayrıca ciddi demir eksikliği anemisi olan kişiler buz, kireç, kül ve boya gibi gıda dışı maddeleri yenebilir.

Uzmanlar, özellikle nedeni bilinmeyen demir eksikliği anemisinde kalın bağırsağın detaylı incelenmesi gerektiğini vurgulamaktadır. Demir eksikliği anemisi olan hastalarda dışkı gizli kanının kontrol edilmesi bize bağırsaklarda kanamadan kaynaklanan demir eksikliği olup olmadığını gösterir. Kanser türlerinde önemli bir yeri olan kolon kanserinin belirtilerinden biri de demir eksikliğine bağlı anemidir. Özellikle kadınlarda görülen demir eksikliğine bağlı anemi, adet döngüsü ile ilgili olabilir. Ayrıca anne karnındaki bebek hamilelik sırasında annenin demir depolarını tüketeceği için hamile kadınlarda demir eksikliği anemisi% 50 daha fazladır. Bu nedenle ilaç takviyeleri gereklidir.

DEMİR NOKSANLIĞI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Dengeli ve sağlıklı beslenmenin yanı sıra düzenli ilaç kullanımı da demir eksikliği tedavisinde oldukça önemlidir. Demir eksikliği ilaçları aç karnına kullanılmalı, süt ve süt ürünleri ile birlikte tüketilmemelidir çünkü süt ürünlerindeki kalsiyum vücutta demir emilimini azaltır. Vücutta yeterli miktarda demir depolanması için ilaca en az 6 ay devam edilmelidir. Ayrıca demir ilacı kullanırken C vitamini yönünden zengin besinler tüketmek de demir emilimini artırır.

OKU  Mythomania nedir? Mytomania'dan Kimler Etkilenir?

Demir eksikliğini önlemenin en önemli yollarından biri daha az kafein tüketmektir. Ancak demir içeren besinlerin yanında C vitamini içeren besinler tüketmek de oldukça faydalıdır. Örneğin kırmızı et tüketirken koyu yapraklı yeşilliklerle zengin bir salata tüketebilir veya yumurta yerken portakal suyu içebilirsiniz.

İşte ütünüzü artırmak için tüketmeniz gereken yiyecekler ve nasıl tüketileceğine dair tavsiyeler:

  • Kuru kayısı, kuru üzüm, dut gibi kuru meyveler
  • Yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, pazı)
  • Fındık, yer fıstığı ve susam tohumları
  • Ciğer, kırmızı et, tavuk ve balık
  • Yumurta
  • Pekmez ve üzüm
  • Kuru fasulye
  • Yumurtayı portakal suyu ile tüketin
  • Baklagilleri etle pişirin
  • Her öğünde daima bol yeşillik tüketin.

Demir emilimini artırmanın önemli bir yolu da bu yiyecekleri C vitamini ile tüketmektir! Yumurta kaynatmak yerine bazen menemen gibi pişirilir; Yeşil, kırmızı biber, domates ve soğan ile birlikte C vitamini eklendiğinde demir alımı artar. Yoğurtla ıspanak tüketildiğinde demir emilimi azalır. Ispanağın yumurta ile pişirilmesi biyoyararlanımını artırır.

Baklagiller ve tahıl tabakları; Maydanoz, marul, domates ve limonlu salata ile tüketildiğinde tahıl ve baklagillerdeki demir daha çok emilir. Ayrıca bu besinler kıyma, et parçası veya tavukla pişirildiğinde demir alımı artar. Kahvaltıda 1-2 tatlı kaşığı pekmez günlük demir ihtiyacının çoğunu karşılar. Özellikle keçiboynuzu pekmezi yüksek demir içerir. Kayısı, dut ve kuru üzüm gibi kuru meyveler günlük demir alımına katkıda bulunur.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.